Ποιοί είμαστε - Ποιούς εξυπηρετούμε - Τι κάνουμε - Με ποιούς συνεργαζόμαστε

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ


Οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων συγκροτούν περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που λειτουργούν στο πλαίσιο του Δικαστηρίου Ανηλίκων στην έδρα κάθε Πρωτοδικείου. Οι Υπηρεσίες συστήθηκαν με τη σημερινή τους μορφή το 1976 (Ν. 378/76) και η λειτουργία τους ρυθμίζεται από το Π.Δ. 49/79. Η επιμέλεια, η οργάνωση της λειτουργίας και η εποπτεία τους ανήκουν στο Τμήμα Πρόληψης Εγκληματικότητας και Κοινωνικής Ένταξης Νέων, της Διεύθυνσης Πρόληψης Εγκληματικότητας και Σωφρονιστικής Αγωγής Ανηλίκων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αποτελούμε τον κύριο δημόσιο φορέα εξωϊδρυματικής μεταχείρισης ανηλίκων (8-18 ετών) που έχουν διαπράξει αδίκημα ή διατρέχουν τον κίνδυνο να γίνουν δράστες αξιόποινων πράξεων.
Ο επαγγελματικός κλάδος των Επιμελητών Ανηλίκων χαρακτηρίζεται από πολυεπιστημονικότητα, καθώς περιλαμβάνει ειδικότητες διαφορετικών επιστημονικών πεδίων (όπως Κοινωνιολογίας, Νομικής, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Ψυχολογίας, Κοινωνικής Εργασίας).

 

ΠΟΙΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ

Συνεργαζόμαστε με ανηλίκους που έχουν τελέσει πράξεις που διώκονται ποινικά και υπάγονται στην αρμοδιότητα του Μονομελούς ή του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων. Η συνεργασία μας με τους ανηλίκους στοχεύει στο να κινητοποιήσουμε κατάλληλα τους ίδιους, αλλά και το οικογενειακό τους περιβάλλον, ώστε να μην επαναλάβουν την ίδια ή άλλη παραβατική πράξη.

Επίσης, σε επίπεδο πρόληψης ασχολούμαστε με τις περιπτώσεις ανηλίκων που βρίσκονται σε  κίνδυνο εμπλοκής με παραβατικές πράξεις.

 

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ
Το έργο και τα καθήκοντα των Επιμελητών Ανηλίκων καθορίζονται στο
Π.Δ. 49/79, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων:

Διενεργούμε κοινωνική έρευνα τόσο στο πλαίσιο της ποινικής αντιμετώπισης της παραβατικότητας των ανηλίκων όσο και στο πεδίο της πρόληψης (κατόπιν σχετικής ανάθεσης από αρμόδια δικαστική αρχή) και προτείνουμε την ενδεικνυόμενη μεταχείριση.

Ασκούμε το αναμορφωτικό μέτρο της επιμέλειας υπηρεσίας επιμελητών και παρακολουθούμε την εφαρμογή των λοιπόν αναμορφωτικών και θεραπευτικών μέτρων, όπως ορίζονται στα άρθρα 122 και 123 του Ποινικού Κώδικα (π.χ. υπεύθυνης επιμέλειας γονέων, κοινωφελούς εργασίας, παρακολούθησης κοινωνικών και ψυχολογικών προγραμμάτων κ.ά.).

Πιο αναλυτικά:

Οι υπηρεσίες μας έχουν ως αντικείμενό τους την εκτίμηση αναγκών, τη συμβουλευτική και την παρέμβαση, εξωδικαστηριακά και δικαστηριακά, για τον ανήλικο και την οικογένειά του.

Προδικαστηριακά, συνεργαζόμαστε με τον ανήλικο και την οικογένειά του και συντάσσουμε εμπιστευτική έκθεση κοινωνικής έρευνας προς το Δικαστήριο Ανηλίκων. Για τον σκοπό αυτό πολλές φορές επισκεπτόμαστε τον ανήλικο στο σπίτι του, στη φυλακή, στο ίδρυμα που μπορεί να φιλοξενείται ή αλλού.

Η παραπάνω έκθεση καταλήγει σε γνωμοδότηση προς το Δικαστήριο σχετικά με τα κατάλληλα για την περίπτωση αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα και την εν γένει μεταχείριση.

 Συνοψίζοντας, ο ρόλος μας  είναι υποστηρικτικός προς τους ανηλίκους και τις οικογένειές τους, μέσω της συμβουλευτικής που παρέχουμε και των παραπομπών προς φορείς εξειδικευμένων υπηρεσιών, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο. Στόχος μας είναι η εκτίμηση αναγκών και ο κατά περίπτωση στρατηγικός σχεδιασμός εξατομικευμένης παρέμβασης, ώστε μέσα σ΄ ένα κλίμα συνεργασίας και επικοινωνίας, ο ανήλικος να ενδυναμωθεί, να κινητοποιηθεί και να επαναπροσδιορίσει τους στόχους του.

 

ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ
Οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων λειτουργούν σε ένα ευρύτερο δίκτυο συνεργασιών με διάφορους φορείς. Πιο συγκεκριμένα, συνεργαζόμαστε:

με τα σχολεία και τα κατά τόπους γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτοροβάθμιας Εκπαίδευσης.

με την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμους) και τους τοπικούς φορείς.

με διάφορους Δημόσιους Οργανισμούς ή Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ανάλογα με τις ανάγκες του ανηλίκου και της οικογένειάς του.

Χάρτης

Θα μας βρείτε

Δέγλερη 2 & Λεωφ. Αλεξάνδρας

Αμπελόκηποι Τ.Κ. 11522 - Αθήνα

 

Τηλ: 210- 8701300

 

Fax: 210- 8701329

 

sedaepimelites@hotmail.com